GIOLDASIS filipas

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Η προστασία των γυναικών και των κοριτσιών στην 1η Παγκόσμια Ανθρωπιστική Διάσκεψη του ΟΗΕ.


Η προστασία των γυναικών και των κοριτσιών ως θύματα πολλαπλών διακρίσεων σε καταστάσεις ανθρωπιστικών κρίσεων, εντάσσεται στην κεντρική θεματολογία της 1ης Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Διάσκεψης, που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη 23-24 Μαΐου, με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν.

Σκοπός της, είναι η δέσμευση της διεθνούς κοινότητας στο ύψιστο πολιτικό επίπεδο και η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Περίπου 5.000 ηγετικές φυσιογνωμίες από την πολιτική, τον επιχειρηματικό κόσμο, τις οργανώσεις αρωγής και ανθρωπιστικής βοήθειας και την κοινωνία των πολιτών θα συμβάλλουν στη δημιουργία κοινού μετώπου για την επούλωση των πληγών εκατομμυρίων συνανθρώπων μας σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Ταυτόχρονα, θα υιοθετηθεί πλαίσιο για την αποφυγή περιβάλλοντος δημιουργίας ανθρωπιστικών κρίσεων.

Για το ζήτημα των γυναικών, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, οι οποίες «βιώνουν την κρίση μέσα σε κρίση όταν εκτοπίζονται, μεταναστεύουν, ανήκουν σε εθνική μειονότητα, είναι μονογονείς, απάτριδες ή ανάπηρες», θα εξεταστούν οι ενότητες: "Ενδυνάμωση και προστασία γυναικών και κοριτσιών" και "Εξάλειψη της έμφυλης βίας και μεταχείριση με αξιοπρέπεια όσων επιζούν".
Επίσης, θα διεξαχθεί Στρογγυλό Τραπέζι υψηλού επιπέδου, με θέμα "Γυναίκες και Κορίτσια: Καταλυτική Δράση για την Επίτευξη της Ισότητας των Φύλων".

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία τον ΟΗΕ:
* το 2015, μόλις το 0,5% της ανθρωπιστικής χρηματοδότησης αφορούσε δράσεις αντιμετώπισης έμφυλης βίας
* μόνο το 43% των γυναικών σε περιοχές έκτακτης ανάγκης έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας, παρόλο που το 60% των γυναικών που πεθαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού, βρίσκεται σε ζώνες κρίσης
* μόλις το 1% της χρηματοδοτικής βοήθειας σε κράτη με εύθραυστη πολιτική κατάσταση είχε ως τελικό παραλήπτη το αντίστοιχο υπουργείο Ισότητας των Φύλων ή τοπικές γυναικείες οργανώσεις.
Αναλυτικότερα και ενόψει της Διάσκεψης, η οποία πραγματοποιείται για πρώτη φορά, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κοινοποίησε τον περασμένο Φεβρουάριο έκθεση με τίτλο "Μία Ανθρωπότητα: Ας μοιραστούμε την Ευθύνη". Σε αυτήν, αποτυπώνεται η τραγική κατάσταση που βιώνουν καθημερινά πληθυσμοί του πλανήτη, λόγω βίαιων συγκρούσεων και φυσικών καταστροφών, ενώ γίνεται λόγος για την ανάγκη στρατηγικών αλλαγών σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο.
Σύμφωνα με τα ευρήματα του κειμένου της Διάσκεψης, το 2015 υπολογίστηκε ότι 125 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάστηκαν ανθρωπιστική βοήθεια, 60 εκατομμύρια άτομα εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους, 37 χώρες επηρεάστηκαν από την ανθρωπιστική κρίση, ενώ χρειάστηκε να δαπανηθούν περί τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπισή της.
Ειδικότερα, ορισμένα χαρακτηριστικά στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι:
- το 80% της ανθρωπιστικής κρίσης οφείλεται στις ένοπλες συγκρούσεις
- το 90% των ατόμων που σκοτώνονται ή τραυματίζονται από εκρηκτικά όπλα σε κατοικημένες περιοχές, είναι πολίτες και όχι στρατιώτες

- σήμερα το 43% του πληθυσμού του πλανήτη διαβιεί σε εύθραυστες γεωπολιτικά και περιβαλλοντικά περιοχές, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί στο 62% μέχρι το 2030
- μόλις το 0,4% της επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας δαπανήθηκε το 2014 για την ετοιμότητα απέναντι στις καταστροφές.





ΑΠΕ ΜΠΕ